Skip to main content
Home » Vinterguiden » Økningen i vintercamping fortsetter
Vintercamping

Økningen i vintercamping fortsetter

Felles for mange vinteråpne campingplasser er at de er plassert i nærheten av alpinanlegg og gode langrennsløyper. Foto: Getty Images

Før koronakrisen traff reiselivet i mars, økte antallet campingovernattinger i vinterhalvåret forrige vintersesong med over 40 000 flere gjester, sammenlignet med samme periode året før.

I alt 487 557 campingovernattinger ble registrert fra november 2018 til og med februar 2019, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). I mars ble sesongen avbrutt av en nasjonal nedstenging og man mistet den viktige påskeferien. I perioden frem til februar så det imidlertid ut til å bli en god vintersesong, med en god økning fra 2018 / 2019-sesongen.

Norske gjester har æren for hele økningen fra fjoråret, som kan love godt for resten av vintersesongen.

– I vår- og sommersesongen fikk nordmenn virkelig øynene opp for camping i eget land. Selv med en vaksine på trappene vil nok mange norske gjester velge Norge de neste månedene, som kan bety gledelige nyheter for campingbedrifter som ønsker å forlenge sesongen, sier Jan-Henrik Larsen, avdelingsleder for camping i NHO Reiseliv.

Jan-Henrik Larsen

Avdelingsleder for camping i NHO Reiseliv

Som året før, sto nordmenn for nesten ni av ti vinterovernattinger på camping forrige sesong. Av utenlandske gjester var det svensker, tyskere, litauere og polakker som campet i vintersesongen.

Er beredt på norske gjester

Over 217 000 overnattinger i perioden desember til mars, nesten halvparten av totalen, var basert på sesongkontrakter, som innebærer å leie en fast plass for campingvogn. Det aller vanligste er at bedriftene tegner ettårsavtaler med sine sesonggjester. Campingvogner er likevel ikke det eneste overnattingsalternativet på campingplassene i den kalde årstiden. Over 185 000 overnattinger ble registrert i campinghytter forrige vintersesong, og bobil er også en populær overnattingsform.

– Norske gjester har jo litt andre krav enn utenlandske boende. Da lover det godt for kommende sesong at mange campingplasser har brukt året til å enda bedre tilpasse seg nordmenn. De siste årene har blant annet mange investert i vinterisolerte høystandardhytter. Målet må jo være at man skal kunne sove like godt på en campingplass som på et hotell, og her er norske campingplasser gode, sier Larsen i NHO Reiseliv.

Rundt en av tre campingplasser holder åpent hele året, og flest helårsplasser finner man på Øst- og Sørlandet. Larsen tror at vintercampingen vil fortsette å øke når reiselivet gjenreiser seg etter koronakrisen.

Alpinsesongen hjelper

Norske helsemyndigheter har sagt at det er minimal smitterisiko forbundet med å stå på ski, dersom man følger reglene. Det kan hjelpe mange campingplasser i den kommende vintersesongen, for felles for mange vinteråpne campingplasser er at de er plassert i nærheten av alpinanlegg og gode langrennsløyper. Det åpner muligheter for mange, mener avdelingssjefen i NHO Reiseliv.

– Jeg tror mange nordmenn nå lengter etter å komme seg ut i frisk luft igjen og drive med vinteraktiviteter som er trygge. Det håper jeg kan gagne vintercampingplasser som gjerne ligger i nærheten av vintersportssteder som Valdres, Trysil, Beitostølen, Gol, Geilo og Hemsedal, avslutter Larsen.

Les mer på camping.no

Av: Thor Steinhovden, Senior kommunikasjonsrådgiver. NHO Reiseliv

Next article