Skip to main content
Home » Norge i hjertet » Spis en gave – kortreist mat fra Bondens marked
Norge i hjertet

Spis en gave – kortreist mat fra Bondens marked

Foto: Tore Berntsen, sisualdays.no

I 20 år har Bondens marked gjort veien kortere fra jord til bord for deg som velger norsk lokalmat. Nå merker de en ny trend.

I verdensarvområdet i Aurland beiter geitene. Gras i bratte skrenter er mat til dyra som gir melk til den prisbelønte hvite og brune geitosten fra Undredal.

– Vi er tre familier som driver Undredal Stølsysteri. Dyra beiter i fjæra, i dalen og oppe i fjellet. Ostene våre er laga av fersk, rå melk fra våre egne geiter, forteller bonde Anna Karine Marstein, som har solgt på Bondens marked i mer enn 20 år.

Bondens marked er på 20 ulike steder i Norge, fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør.

Spis en gave

– Interessen for lokalmat øker. Vi merker en ny trend. Flere kjøper spiselige gaver, sier Randi Ledaal Gjertsen, daglig leder i Bondens marked Norge.

– Mat som gaver, er ikke det vanskelig? Hva med holdbarhet?

– Produktene varierer gjennom sesong, fra marked til marked. Du kan kjøpe ost, kjøtt, fisk og vilt, bakervarer, honning, saft, frukt, bær og grønnsaker. Noe er fersk sesongvare, noe har lengre holdbarhet, forteller Ledaal Gjertsen, som har et godt svar på holdbarhet.

Kort vei fra jord til bord. Bonde Anna Karine Marstein, fra Undredal Stølsysteri, har solgt håndlaget ost på Bondens marked i mer enn 20 år. Foto: Tore Berntsen, visualdays.no

Før jul lanserte Bondens marked gavekort.

– Gavekortene fra Bondens marked er enkelt å gi, enkelt å bruke og hyggelig å få, sier Ledaal Gjertsen, som mener gavekortene passer som privatgaver og for bedrifter, som gave til ansatte, leverandører og kunder.

Du kan kjøpe gavekort på bondensmarked.no. Gavekortene er i tre varianter, som et tradisjonelt fysisk gavekort, på SMS eller som digitalt QR-kode.

– Brun Undredal er en populær gave, og flere kjøper den, som «et lite stykke Norge», når de skal ha med gave på reise, forteller Marstein.

Lokal mat for 25 milliarder innen 2035

Undredal, som siden 2005 har vært på UNESCOs verdsarvliste, ble i 2024 tildelt den nasjonale kulturlandskapsprisen. Geitehold, slåtte- og beitemarker og rikt biologisk mangfold ble av Norsk Kulturarv og Landbruks- og matdepartementet trukket fram som begrunnelse for prisen.

Salget av lokalmat har hatt en eventyrlig økning siden Bondens marked startet i 2003. Det ble omsatt lokalmat for tolv milliarder i 2023. Flere bønder satser nå på småskalaproduksjon.

Foto: Tore Berntsen, visualdays.no

– Målet må være å ha lokalmatprodusenter og produsentmiljøer over hele landet. Økt

produksjon av lokalmat vil bidra til å styrke selvforsyningen i Norge, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad, da han i sommer satt mål om lokalmat-omsetning for 25 milliarder innen 2035.

God nyhet

Gavekortene fra Bondens marked lanseres først i Oslo og Bergen, etter hvert i hele landet.

– Vi som selger lokalmat og drikke må utvikle oss, prøve nye markeder og metoder. Gavekort er en god nyhet for våre bønder og produsenter, og for våre kunder, sier Randi Ledaal Gjertsen.

Av Tore Berntsen, Bondens marked

Next article