Det er vanskelig å forestille seg en norskere brus enn Solo, og i år fyller den ungdommelige drikken 90 år!
Solo har nærmest vært å regne som en del av kulturarven, og i sommer ble jubileet markert med flasker med nostalgisk 1984-design.
– Alt sammen begynte i Tønsberg Bryggeri i 1934. En svensk importør hadde kommet hjem fra Spania med oppskriften på en appelsinbrus kalt Naranjina Solo, som rett og slett betyr «bare appelsin». Slik gikk det altså til at Solo kom til Norge, forteller Sigrid Strætkvern, som har tittelen stemningsskaper i Ringnes.
Sigrid Strætkvern
Stemningsskaper i Ringnes
Norges foretrukne appelsinbrus
På 1950- og 1960-tallet befestet Solo seg som den foretrukne brusen på det norske markedet. Dette var den første virkelige storhetstiden for den gule brusen.
– Ja, på den tiden handlet det meste om brus som Solo, erklærer merkevaresjef Ida Davidsen.
– Solo har alltid hatt en sterk posisjon som Norges foretrukne appelsinbrus, og de ti siste årene har merkevaren igjen virkelig skutt fart, dels grunnet nytenkende kommunikasjon, nye formater og smaker.
– Det var faktisk Solo som var først ute med literflaskene for brus i Norge i 1971, og vi er nok mange som husker at vi delte en literflaske Solo til lørdags-barnetimen, skyter Sigrid inn.
Nye smaksvarianter
– Solo har fulgt med i tiden, men på egne premisser. Kvalitet har stått i sentrum hele tiden. Det er ikke bare reklamen, men produktet selv som er så godt at det fortsatt lever i beste velgående. Visste du forresten at Solo inneholder åtte prosent ekte fruktjuice?, sier Ida spørrende.
I dag treffer Solo ganske bredt, men med en liten overvekt blant folk mellom 30 og 60 år, som er opptatt av tradisjoner og kvalitet.
– Det er også en av grunnene til at vi i de senere årene har valgt å være litt lekne på innovasjonssiden, med nye og spennende smaker. Noe av det siste er en moderne design, rettet mot de yngre målgruppene. Vi må følge med i tiden, for det dukker stadig opp nye trender og smaksretninger i brusmarkedet, forteller Ida.
– I dag står Solo Super for hele 70 prosent av Solo-salget. Det tok litt tid å venne forbrukerne til at Solo Super ikke er tilsatt sukker, så her har vi brukt kommunikasjon og synlighet i butikk bevisst – og spilt på fristelse og smak, sier Ida og fortsetter:
– Med Solo Super har vi et produkt som er naturlig og akseptert, og som appellerer til alle.
Solo til enhver anledning
Alle vet at Solo og påske hører sammen, men vi har også plusset på med sommerbrus og julebrus, for å sikre at Solo er relevant ved flere anledninger. Spesielt i de yngre forbruker-segmentene opplever vi en forventning til at varemerket hele tiden skal være relevant og i utvikling.
Nesten årlig er det kommet nye og spenstige smaksrotasjoner, og som Ida forklarer:
– Vi har for eksempel kombinert appelsin med andre frukter og smaker. Vi har også hentet inn tidligere smaksvarianter og gjort dem sukkerfrie, i takt med at stadig flere foretrekker det.
– Hvordan går dere frem når dere pønsker ut nye smaker?
– Vi samarbeider tett med smakshusene, som overvåker hva som trender, men vi er alltid tro mot hva som passer med Solos profil og identitet, så vi ikke beveger oss altfor langt unna utgangspunktet. Vi kjører gjerne tre-fire varianter gjennom smakstester hos norske forbrukere, for å være sikre på å treffe planken, sier Ida.
Her peker Sigrid på at Solo nyter godt av å ha dyktige produktutviklere på laget:
– Jeg tør påstå at vi har de aller beste. I tillegg har vi et veldig godt sensorisk panel, som kan mye om smaker. Vi er utrolig stolte av dem, proklamerer hun.
Solo har gått systematisk til verks i arbeidet med å befeste statusen i markedet:
– Vi har vært veldig bevisst på å være tro mot Solos identitet. Det knytter seg mye nostalgi til navnet. Samtidig er vi opptatt av at merket beholder sin relevans og henger med i utviklingen. Derfor er reklamen vår både engasjerende og inkluderende, og spiller på både fristelse og humor, forklarer Ida, med støtte fra Sigrid:
– Solo er jo et veldig lekent produkt, som er akseptert i absolutt alle kretser. Hadde Solo vært en person, hadde hen vært populær overalt. Morsom, inkluderende og norskere enn selbuvotter, avslutter stemningsskaperen.
Solo – den originale appelsinbrusen
Solo ble lansert i 1934, og ble raskt ansett som Norges nasjonalbrus. Med sin friske smak og særegne plass i nordmenns hjerter, er den fortsatt landets favoritt-appelsinbrus.
Påske er Solo-fest
For veldig mange er Solo uløselig forbundet med påskehygge. Med et forbruk på rundt syv millioner liter Solo i og rundt påske, tilsvarer det over 20 prosent av det årlige salgsvolumet til den folkekjære brusen.
Solo og påske går hånd i hånd, og for mange har den gule brusen en like naturlig plass i påskeuken som Kvikk-Lunsj. Solo er et ikon du gjerne vil assosieres med, som er forbundet med noe sporty og fresht.
– Jeg tror det handler om at folk gjerne vil være en person som både er sporty og glad i å kose seg. Brusen er blitt en naturlig rekvisitt når nordmenn skal legge ut glimt fra påskeferien i sosiale medier, mener Ida Davidsen, merkevaresjef for Solo hos Ringnes.
Nordmenn konsumerer i gjennomsnitt fire bokser 0,33 liter Solo eller Solo Super i påsken.
– Jeg tror grunnen er så enkel som at Solo for mange er nødvendig for å oppnå den ekte påskestemningen, sier Solo-sjefen.
Sukkerfritt-skiftet
Hun forteller at også Solo har opplevd et skifte i en mer sukkerfri retning.
– Vi selger nå mer Solo Super enn originalvarianten. Faktisk er mellom 60 og 70 prosent av Solos totalvolum uten tilsatt sukker. Det er egentlig ikke så overraskende. I mange år har vi sett et skifte mot sukkerfrie alternativer, forsetter hun og legger til at rundt 90 prosent av Ringnes’ brusvolum nå er uten tilsatt sukker, avslutter Ida.