Skip to main content
Home » Norge i hjertet » Fra vidda til middagsbordet
Sponset

Visste du at en reinsdyrfilet inneholder like mye omega 3 som en torskefilet? Reinsdyrkjøtt er magrere enn kylling, mørere enn rødt kjøtt og er det kjøttet i verden med høyest innhold av vitaminer. Og så smaker det skikkelig godt. Når man i tillegg vet at reinsdyret har hatt et godt liv, er det ikke så rart at reinsdyrkjøtt seiler opp som en middagsfavoritt hos mange.

Du tenker kanskje på den harde isklumpen som ligger nederst i frysedisken i matbutikken, når du tenker på reinsdyrkjøtt. Og kommer du så langt at du legger klumpen i handlevogna, er det mest sannsynlig gryte med fløte og grønnsaker du tenker videre.

Men stopp et lite øyeblikk, for sånn er det ikke lenger. I dag får du kjøpt både frossent og ferskt reinsdyrkjøtt i butikken.

Are Smuk Figved

Daglig leder, Finnmark Rein

– Reinsdyrkjøtt smaker godt, er enkelt å tilberede, og kan brukes i mange forskjellige retter, som i bagetter, kebab, pizza, hamburger og taco. Ja, til og med reinsdyrmaki kan du lage. Reinsdyrkjøtt har en smak også barn liker godt, sier Are Smuk Figved, daglig leder i Finnmark Rein.

 – Vi føler vi sitter på verdens beste kjøttråvare, legger han til.

Hundre prosent sporbart

Kjøper du en fersk filet av reinsdyr, ligger det ved informasjon i pakken som forteller deg hvor dyret du skal spise kommer fra. Du får også vite navnet på de reindriftssamene som har passet på akkurat den reinen.

– Du vet om du har spist reinkjøtt fra Sara i Karasjok eller fra familien Oskal i Kautokeino. Felles for alle våre reineiere er at de behandler reinsdyrene med respekt, sier Figved.

Foto: Andreas Ausland

Det gamle sagnet

Og nettopp det med respekt for dyret er viktig. Det går et gammelt sagn som forteller hvordan samene ble reineiere.

– Vi er litt overtroiske her oppe i nord. Det er et sagn som forteller at for lenge, lenge siden, kom reinen til samene og sa: «Jeg lider fordi jeg går og bærer på at dette kjøttet som alle vil ha. Jeg lider fordi jeg blir bitt av ulven, revet opp av jerven og hakket på av ørnen. Og jeg lider en grusom død. Derfor ønsker jeg å inngå en pakt med dere. Jeg vil at dere passer på meg, og for å gjøre det skal dere få alt kjøttet mitt etter min død. Men dere må love meg 3 ting», forteller Figved.

Reinens 3 krav til samene:

  1. Jeg ønsker meg en stille og verdig død.
  2. Jeg ønsker at dere skal bruke alt på meg, fra kløyvtupp til hornspiss.
  3. Dere skal aldri, aldri glemme denne avtalen.

Behandler dyrene med respekt

Figved forteller at deres reineiere lever etter sagnet og passer godt på dyrene sine. Gjerdeanlegg og slakteri er laget på en sånn måte at dyret ikke blir stresset og ikke lider.

– Dette fører også til bedre smak og holdbarhet på kjøttet. Vakuumpakket reinsdyrfilet holder seg i kjøleskap i seks uker. Stressede dyr har mindre holdbarhet. Vår måte å behandle dyrene på, er mye av grunnen til at vi har suksess med ferskvare, sier han.

Etter slakting, bruker Finnmark Rein hele dyret, akkurat som reinsdyret i sagnet ønsket. Både skinn, hode, skank, horn og innmat brukes. Ingen ting går til spille. Dermed er det heller ikke noe avfall ved Finnmark Reins slakteri.

I tillegg til å levere kjøtt til butikkene, leverer Finnmark Rein også til restauranter, og de eksporterer til andre land.

– Eksportmarkedet er veldig interessert i reinkjøtt, men vår store utfordring er at vi foreløpig sliter med å lever nok til det norske markedet, sier Figved.

Foto: Andreas Ausland

Betaler reineierne godt

Da Finnmark Rein startet i 2011, hadde prisen på reinkjøtt til reineier vært tilnærmet uforandret i 25 år, selv om prisen hadde mangedoblet seg i butikken.

– Det ønsket vi å gjøre noe med. I dag, over ti år senere, får reineierne fire ganger så godt betalt. Uten at det har påvirket prisen i butikkene, sier Figved.

– Så lenge reineierne tar godt vare på dyrene sine, skal vi ta godt vare på dem, legger han til.

Finnmark Rein

Finnmark Rein er Europas største produsent av reinkjøtt. Vi tar vare på reineierne, dyra og naturen og byr på en eksklusiv råvare.

Av Marte Frimand

Next article