Tekst: Cathrine Naglestad Foto: Krisztina Balotay
Midt i mørketiden, i kaldeste nord, kan du oppleve spekkhogger og knølhval på nært hold. Men benytt sjansen mens du har den, for ingen vet hvor og når hvalen beveger seg videre.
Lyngenfjorden er en 82 kilometer lang fjord i Troms fylke, omgitt av
høye, til dels dramatiske, fjell. Navnet kommer fra norrønt Lygnis, av logn,
som betyr «den stille og rolige», men fjorden er alt annet enn rolig
når hvalen leker og koser seg der fra oktober til slutten av januar.
– I den nordøstlige enden av Lyngenfjorden finner du Skjervøy kommune, og hvalene er rundt Skjervøy tettsted og i de fjordene mot Kvænangen og Reisafjorden, der de følger silda, forteller Georg Sichelschmidt, reiselivssjef i Visit Lyngenfjorden.
– Hvalene har vært utenfor Tromsø noen år, nå har de kommet til fjordene rundt Skjervøy. Silden beveger seg muligens mot nord og kanskje ut mot havet. Vi vet ikke hvor lenge den blir her, så jeg anbefaler å ta turen hit nå, sier Georg.
Mannen med det ikke-norske navnet kommer opprinnelig fra Tyskland, men lot seg imponere av norsk natur for åtte år siden. Nå kan han ikke tenke seg noe annet enn nordlys, midnattssol og vakker natur, og han ønsker at flere skal få oppleve det samme.
– I tillegg til hval, mørketid og spektakulære lysfenomen, så finnes det scooterkjøring, hundekjøring og mange andre tilbud som passer for hele familien. Innfallsporten for mange er Tromsø, og det er enkelt å komme seg videre til Skjervøy og Lyngenfjorden hvor det finnes rikelig med overnatting og aktiviteter.
Etterlyser nordmenn i Nord-Norge
Turister fra hele verden kommer til Skjervøy for å oppleve hvalen, og spesielt fotografer og journalister tar turen, men Sichelschmidt etterlyser flere nordmenn.
– Vi vet at det ikke er mange nordmenn som kommer til Nord-Norge. Det oppfordrer vi flere til å gjøre! Du kan gå på nordlyssafari på kvelden, og oppleve det spesielle mørketidslyset fra rundt klokken 09.00 til 14.00, og kombinere dette med å se hval, anbefaler Georg.
Guidene som arrangerer hvalsafari er kjent i regionen, vet hvor hvalen er, og de tar hensyn til den. Når det er mørketid, starter turene når det blir lyst, cirka klokken 10.00 og avsluttes rundt klokken 13.00-14.00.
– Du får tørrdrakt så du holder deg varm og fin, og har du barn med, så kan du booke en båt hvor du kan gå inn, tipser Georg.
Spektakulære hopp og karakteristiske sveiver
Hvalen oppholder seg ikke så langt fra Skjervøy, så du kan oppleve å se de fra land, men det er når du kjører ut i båt på for eksempel Hvalsafaritur, at man kommer helt nær de. Selv har Georg opplevd knølhval svært nær.
– Jeg var ute i kajakk og et tyvetalls knølhval var nysgjerrige og svømte kun noen meter unna meg. Det er utrolig fascinerende, forteller Georg engasjert, og håper å inspirere andre til å besøke Skjervøy og få en opplevelse de sent vil glemme.
– Det er i nord man kan oppleve ekte storslåtte naturopplevelser, avslutter Georg Sichelschmidt.