Skip to main content
Home » Destinasjon Norge » Flere camper om vinteren
reisetips

Flere camper om vinteren

Larkollen Camping
Larkollen Camping
Foto: Per Sollerman

Antallet campingovernattinger i vinterhalvåret har økt de siste par sesongene. Nordmenn er aller ivrigst.

I alt 889.811 campingovernattinger ble registrert fra november 2018 til og med april 2019, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det er en økning på to prosent fra sesongen før og det høyeste antallet som er registrert siden sesongen 2015/2016.

– Mange campingbedrifter ønsker å forlenge sesongen og være attraktiv for gjester utenom høysesong. Derfor er det gledelig å se et oppsving i vintertrafikken, sier Jan-Henrik Larsen, avdelingsleder for camping i NHO Reiseliv.

Jan-Henrik Larsen

Jan-Henrik Larsen

Avdelingsleder for camping i NHO Reiseliv

Foto: Per Sollerman

Nordmenn sto for nesten ni av ti vinterovernattinger på camping forrige sesong. Fra utlandet var det flest svensker, polakker og tyskere som campet i vintersesongen.

Både vogn og hytter

Over 400.000 overnattinger er basert på sesongkontrakter, som innebærer å leie en fast plass for campingvogn. Det aller vanligste er at bedriftene tegner ettårsavtaler med sine sesonggjester. Campingvogner er likevel ikke det eneste overnattingsalternativet på campingplassene i den kalde årstiden. Drøyt 60.000 overnattinger fant sted i bobiler, mens over 300.000 overnattinger ble registrert i campinghytter forrige vintersesong.

 – Mange campingplasser har investert i vinterisolerte høystandardhytter. Det er et mål at gjester skal føle seg bekvemme på campingplassene hele året, og at de skal kunne sove like godt på en campingplass som på et hotell. Norske campingplasser har vært flinke til å møte nye krav til standard og kvalitet, sier Larsen i NHO Reiseliv.

Cirka en av tre campingplasser holder åpent hele året. De fleste helårsplassene er å finne på Øst- og Sørlandet. Oppland hadde både flest åpne campingplasser og flest campingovernattinger forrige vintersesong. Buskerud har også et betydelig campingbesøk om vinteren.

Jobb og ferie

Felles for mange vinteråpne campingplasser er at de er plassert i nærheten av alpinanlegg og gode langrennsløyper. Bransjen selv er likevel opptatt av å skille mellom helårscamping og vintercamping, forklarer campingsjefen i NHO Reiseliv.

– Helårscampingplasser baserer seg stort sett på hytteutleie gjennom hele året, et tilbud som retter seg både mot yrkes- og feriereisende. Vintercampingplasser har en mer omfattende drift og ligger gjerne i nærheten av vintersportssteder som Valdres, Trysil, Beitostølen, Gol, Geilo og Hemsedal. For vintercampingplassene er turister den viktigste kundegruppen i vinterhalvåret, sier Larsen.

Av Øystein Eian, senior kommunikasjonsrådgiver i NHO Reiseliv

Next article