På Arkeologisk museum i Stavanger møter du fortida i nye og moderne utstillinger. På Jernaldergården på Ullandhaug kan du og hele familien besøke et levende friluftsmuseum som er åpent hele året. Vi tar for oss hele forhistorien til rogaland, over 11 000 år, fra de første menneskene kom til Rogaland og helt fram til middelalderen.
Du får historien om de som bodde her før oss, og får oppleve hvordan de har levd sine liv og tilpasset seg skiftende klima og naturmiljø gjennom årtusener. I utstillingene på arkeologisk museum får du se de ekte gjenstandene: pilspissen brukt i jakt for 8000 år siden, de praktfulle bronsesmykkene til Regekvinna og sverdene som vikingene fikk med seg i graven.
Du kan se det 8200 år gamle skjelettet av den mye omtalte vistegutten fra Vistehola, verdens flotteste bronselurer, gull, glass, leirkrukker og flintdolker. I utstillingene våre har vi også verdens eldste isbjørnskjelett som ble funnet under en vaskekjeller nær Stavanger. Den siste forskningen viser at dette faktisk var et hybridindivid fordi isbjørnen også har DNA fra brunbjørnen!
Vi har gravd frem sporene etter de som bodde i Rogaland før oss, og våre forskere og fagfolk innen en rekke fagområder sikrer at det du ser i våre utstillinger bygger på forskning og solid fagkunnskap.
Besøk Jernaldergården på Ullandhaug
Besøk Jernaldergården på Ullandhaug og opplev livet i eldre jernalder. Sitt rundt ildstedet og hør historier fra hverdagen for 1500 år siden. Som det eneste i sitt slag i Norge er gården gjenreist på restene etter en bondegård fra folkevandringstiden, ca 350 – 550 e.Kr.
Møt mennesket
I utstillingen «Møt mennesket» presenterer vi skjeletter fra museets samlinger innenfor en verdig ramme. Her kan du blant annet se Vistegutten, et 8200 år gammelt steinalderskjelett.
På Jernaldergården blir du møtt av husfruen og gårdens folk. I langhusene har vi alltid fyr i de sentrale ildstedene. Akkurat ved disse ildstedene kan du forestille deg at en familie satt for 1500 år siden siden gården – som sitt eneste av sitt slag i Norge – ble gjenreist på restene av et gårdsanlegg fra folkevandringstiden (cirka 350 – 550 e.Kr.). Folkevandringstiden var en tid med folkeforflytninger og krig, og en liten stund før Vikingtiden, ble gården brent ned og forlatt.
Kom og se siste nytt fra fortiden på Arkeologisk museum og opplev dagliglivet for 1500 år siden på Jernaldergården! I sommer har vi åpent hver dag med mange spennende aktiviteter for både barn og voksne. Du kan også nyte noe godt i en av våre kafeer, eller kjøpe deg noe kjekt i våre museumsbutikker.
Velkommen til Kafé Ask og Embla
Kafé Ask og Embla på Arkeologisk museum og Jernaldergården serverer god mat, laget fra bunn i vårt kjøkken. Benytt kafeen når du besøker utstillingene, eller ta turen innom for en god lunsj. Du kan også gå på kafé hos oss uten å kjøpe inngangsbillett.
Av Grethe Moéll Pedersen/ Ingund Svendsen