Planlegger du en weekendtur i Oslo med din bedre halvdel? Eller vil du kanskje reise på en dagstur med hele familien? Hovedstaden har mer enn 50 museer som passer for både store og små. Under har vi samlet informasjon om to av museene det er verdt å besøke når du først befinner deg i byen.
Bymuseet – Årets museum 2019
I Frognerparken finner du dette spennende museet med den nye utstillingen Dyr i byen. Hva har dyrene betydd for byen og hva har byen betydd for dyrene? Hestene spilte en viktig rolle da Oslo ble hovedstad og en moderne industriby. De transporterte materialer til nye bygg og fraktet varer og mennesker inn og ut av byen. På den tiden ble både trikkene og brannvognene trukket av hester. Visste du at rundt år 1900 var det 4 000 hester i Oslo som betød minst 40 tonn hestemøkk i byen hver dag?
Tilbake til middelalderen har det vært både kuer og høns i byen. Ville dyr som ekorn, flaggermus, pinnsvin, grevlinger og rotter, har også alltid vært en del av byen.
Utstoppede dyr og hundemote
I utstillingen møter du Wergelands utstoppede hund Bella, et hesteskjelett og andre smådyr som fugl, mus og pinnsvin. I tillegg vil utstillingen ta for seg dagens dyrehold. Det blir moderne hundemote, veterinærinstrumenter og eksotiske kjæledyr.
Tilbake til 70-tallet
Du kan også få med deg utstillingene Søttitallet, om hvordan 70-tallet endret Oslo. Opplev stua anno 1978, slengbukser, disco, pizza og kvinnekamp. I Byhistorie for begynnere får du byens historie.
- Telefon: 23 28 41 70
- E-post: [email protected]
- www.oslomuseum.no/bymuseet
Norsk folkemuseum
På Folkemuseet i Oslo opplever du hvordan folk har levd i Norge fra 1500-tallet og fram til vår egen tid. I utstillingene finner du våre nasjonale kulturskatter av folkedrakter, draktsølv, altertavler, treutskjæring, rosemaling og samisk kunsthåndverk. Her er også Norges første Stortingssal.
Friluftsmuseets 160 bygninger kommer fra ulike steder i Norge. Opplev historie og kultur mens du vandrer fra by til landsbygd, og mellom landsdelene. Landsbygda viser gårder fra forskjellige regioner og tidsepoker – med beitemarker, husdyr og skigarder. Historiene som fortelles varierer fra hverdagsliv på en Trøndelags-gård i 1959 til et gravøl i Setesdal i 1700. Gamlebyens bygninger, gårdsplasser og gater viser livet i byen. Her opplever du Enerhaugens arbeiderhjem, et rikt kjøpmannshjem fra 1700-tallet og åtte Osloleiligheter fra de siste 130 år.
Aktiviteter
Hver helg og hver dag hele sommerferien fylles museet med aktiviteter og draktkledde mennesker. Besøk de ulike hjemmene. Bli med på omvisning. Møt husdyrene. Se en gjest bli kledd i en 1700-talls selskapskjole. Få med deg lefsebaksten, kjøring med hest og vogn og forskjellig håndverk. Opplev folkemusikk og folkedans, eller prøv et tradisjonelt instrument.
Hvordan kommer du til oss?
Museet ligger idyllisk til på Bygdøy. Ta buss nummer 30 fra sentrum til stoppestedet Folkemuseet, eller ta fergen fra Rådhusbryggen til Dronningen.
- Telefon: 22 12 37 00
- E-post: [email protected]
- www.norskfolkemuseum.no